FEM Knowledgetour met Jan Kees de Jager

Op dinsdag 15 november 2016 organiseerde de Faculteit Economie en Management (FEM) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) alweer de achtste FEM Knowledge Tour. Net zoals de voorgaande edities was Rogier Elshout weer de dagvoorzitter van deze tour. Tijdens deze FEM Knowledge Tour vertelde Jan Kees de Jager onder andere over zijn ervaringen met het ministerschap, de actuele ontwikkelingen en hoe hij van student een ondernemer werd.

Jan Kees de Jager behaalde zijn bachelor bedrijfskunde aan de Universiteit Nyenrode en drie masterdiploma’s aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Daarnaast startte hij met een een studievriend het internetbedrijf, ISM eCompany. Als student zijnde hadden zij echter weinig geld, waardoor zij besloten een oude auto aan te schaffen. Elk bezoek parkeerde zij hun auto weer op een parkeerterrein uit het zicht van hun klant, in de hoop dat de klant hun bolide niet meer zag. Doordat het bedrijf vervolgens zo hard groeide, moest hij zijn studententijd achter zich laten en volledig gas te geven met ISM eCompany.  Dit resulteerde in een eerste plaats binnen de ‘’Deloitte fast 50’’.

‘’Een rem heb je niet om te remmen, maar juist zodat je veel gas kan geven’’, Jan Kees de Jager

Staatssecretaris van Financiën

De prestaties van Jan Kees de Jager en zijn bedrijf bleven niet onopgemerkt. Voordat hij het wist, was hij staatssecretaris van Financiën. Als staatssecretaris richtte hij zich onder andere op het stimuleren van ondernemerschap, vereenvoudigen van belastingen en vergroenen van het fiscale stelsel. Tevens stond hij tijdens de eurocrisis en lastige economische omstandigheden midden in de storm. Zijn laatste akkoord dat hij sloot was het ‘Lenteakkoord’, waarin een groot aantal bezuinigingen werd afgesproken om te voldoen aan de zogenoemde 3% norm van de Europese Unie. De meerderheid van de zaal was van mening dat het toegankelijker maken van ondernemerschap de grootste verdienste was van staatssecretaris De Jager.

Chief Financial Officer KPN

Na zijn periode als staatssecretaris van Financiën keerde hij weer terug als parttime adviseur van ISM eCompany. Zijn eerste ambitie, een CEO of CFO worden van een groot bedrijf had hij nog niet afgeschreven. Daarom besloot Jan Kees de Jager om de functie van Chief Financial Officer bij KPN te vervullen. Vanaf dat moment moest KPN een transformatie doormaken omdat er nauwelijks meer verdiend werd op telecom. Voor Jan Kees de Jager was dit de perfecte functie om deze transformatie te leiden met zijn passie voor verandering en innovaties.

Internet of Things

Een van de trends waar men tegenwoordig niet meer omheen kan, is Internet of Things. Jan Kees de Jager gaf aan dat wanneer alle verzamelde data uit de wereld wordt verzameld, ongeveer 90% hiervan afkomstig is uit de afgelopen twee jaar. Op dit moment beschikken Nederlanders gemiddeld over drie devices per persoon, tijdens zijn presentatie voorspelde Jan Kees de Jager dat dit aantal in 2030 is gestegen naar 7 á 8 acht devices per persoon. Bedrijven zullen in de toekomst ook steeds meer gebruik gaan maken van data-analyse. Zal een bankier zich nog gaan verdiepen in een financieringsaanvraag als Google aan de hand van alle data genoeg inzicht heeft in kansen en bedreigingen van de branches?

Uit de data van de interactieve app blijkt dat de overduidelijke meerderheid van de zaal voorspelt dat China over 25 jaar het machtigste land ter wereld is. Tevens zal de macht van data bedrijven gaan toenemen door Artificial intelligence en de toenemende data. Uiteindelijk zal deze machtsstrijd gewonnen worden door de overheden, omdat de techbedrijven zich immers aan de wetgeving moeten houden. Iets meer dan de helft van de aanwezigen vond dat de overheid meer als een bureaucratie dan als een bedrijf gerund moest worden. Wellicht dat we na het presidentschap van Donald Trump zullen zien of zij hun ongelijk gaan krijgen.